Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Térképek
 
Szálláslehetőségek
 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Fotótár
 
Partneroldalak
 
Aktuális

Tanácsok az Erdélyi-szigethegységben túrázóknak

 

Felszerelés:

Galbena - Eminenciás vízesés

Az Erdélyi-szigethegység túráihoz alapvető felszerelés: bakancs, esőköpeny, térkép és iránytű. Hosszabb gyalogtúrákra mindenképp kényelmes hátizsákot vigyenek, amiben legyen száraz váltóruha, elemlámpa, vízhatlan tasakban gyufa és ásványvíz vagy forrásvíz a folyadékpótlásra. Semmit ne vigyenek kézben! (lehet, hogy egyes szakaszokon kapaszkodni kell)


Turistautak:

Általában az Erdélyi-szigethegység túraútvonalai a nagy szintkülönbségek miatt jó erőnlétet kívánnak meg, de választhatóak kevésbé fárasztó, sőt bármely korosztálynak ajánlható útvonalak is. Indulás előtt alaposan tájékozódjanak az útvonal minőségéről, hosszáról, nehézségi fokáról.

A távolságértékek itt teljesen más jelentést kapnak, mint a síkságon. Például egy 10 km-es táv a szintkülönbségek miatt akár 5-6 órát is igénybe vehet. A feltételek pontos ismeretében induljanak útnak, hogy az est beállta előtt elérjék a célállomást. Az Erdélyi-szigethegység völgyeiben nyáron is korán sötétedik és fokozódik az eltévedés veszélye! További információkért írjanak a Fórumunkra!

A jelzett turistautak általában nem igényelnek felszerelést vagy mászótechnikát, de akinek tériszonya van, egyes útvonalakon inkább ne induljon el!
(A Jelzett turistautak menüpontunk alatt a túraútvonalak nehézségi fokát is ellenőrizhetik.)

Mindig jelezzék a szállásadójuknál (sátorozás esetében szomszédaiknál) az aznapi választott útvonalat.
A csapat mindig maradjon együtt. Mindig a leggyengébb fizikai teljesítőképességű társukhoz igazítsák a tempót. Senki ne maradjon le és ne térjen le a jelzett ösvényről! Eltévedés esetén hívják a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálatot a 112-es központi vagy a 0040-725-826-668-as mobilszámon.


Csapadék:

Az Erdélyi-szigethegységben nagyon gyakoriak az esőzések. A csapadékmennyiség átlagosan 1200 - 1400 mm közötti. Ezért mindig legyen nálunk esőköpeny, (ha lehet) vízhatlan nadrág és száraz váltóruha!

Barlangtúrák esetén különösen fontos az időjárás figyelése. Az özönvízszerű esőzések miatt ugyanis hamar megnő a barlangi vízszint, amely egyes esetekben elzárhatja a bejáratot. (lásd Mátyás Vilmos erre vonatkozó figyelmeztetését az Iránytű -> Bihar-hegység menüpontunk alatt)


Sátorozás:

Kizárólag az arra kijelölt helyeken verjenek sátort - lehetőleg 10-20 méterre a patakoktól, tavaktól! Sajnos jelenleg elég kevés kemping, sátorozó hely van. Indulás előtt tájékozódjanak!


Tűzgyújtás:

Tüzet csak arra kijelölt helyen gyújtsanak, lehetőleg már előzőleg is tűzgyújtásra használt helyeken. A sok kiégett tűzhely elcsúfítja a környezetet és szennyezi a talajt. Az ökológiára egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Romániában. A szemetelőket komoly pénzbírsággal büntetik. Amit felviszünk a hegyre azt hozzuk is le onnan! 

Szálláslehetőségek:  www.szallas-erdely.hu

 

Turistautak az Erdélyi-szigethegységben


Az Erdélyi-szigethegység turistaútjain a Romániában „szabványos” három színnel (vörös, sárga, kék) és négy forma (sáv, kereszt, háromszög, pont) találkozhatunk kövekre, fákra, vagy oszlopokra festve. A romániai távlatok és szintkülönbségek jelentősen különböznek a magyarországiaktól. Senki ne induljon el alapos tájékozódás nélkül (útvonal állapota, bejárás gyakorisága, szintkülönbségek).


Még egyszer felhívjuk minden túrázó figyelmét:
► Mindig jelezzék a szállásadójuknál az aznapi választott útvonalat.
► Soha ne térjenek le a jelzett útvonalakról.
► Ha bajba kerültek azonnal értesítsék a Bihar megyei Hegyi- és Barlangi Mentő Szolgálatot a 112-es telefonszámon:


Amennyiben eltévedtek és nincs mobiltelefon-jel, keressenek a telefonáláshoz megfelelő pontot (egy-két méteres szintkülönbség elegendő lehet). Ha nem sikerült jelezni a pozíciójukat a mentőegységeknek, induljanak el a patak folyásirányának megfelelően a legközelebbi völgyön lefelé (általában a völgyek panzióhoz, vagy településhez vezetnek).
Amennyiben sikerült felvenni a kapcsolatot a mentőegységekkel – ne mozduljanak el a megadott pontról!

forrás: www.padis.hu

 

 

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 

www.padis.hu

Pádis és az Erdélyi-szigethegység virtuális kapuja.

 

 
Partnereink

Szálláshelyek és szállásfoglalás Erdélyben

Erdélyi szállások

Pádis, Erdélyi-szigethegység

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG